csótány

Több mint 200 betegséget terjesztenek

Csótányirtás hatékonyan – Akár azonnal vállaljuk a leghatékonyabb módszerekkel

Hol telepszik meg a csótány

Amennyiben ideális életfeltételeket talál, épületen belül bárhol megjelenhet és nagy mértékben elszaporodhat. Hazánkban többnyire a német csótány és a konyhai csótány jelenlétére számíthatunk. Rejtőzködő életmódot folytat, ezért a csótányok jelenléte sokszor akkor észlelhető, amikor már nagymértékű a fertőzöttség. Elsősorban a vizes helyiségek biztosítanak számukra ideális környezetet.

Veszélye és a védekezés fontossága

A csótányok a szaporodási és táplálkozási szokásaik miatt a testükön és a nyálukban, illetve ürülékükkel több mint 200 féle betegséget terjeszthetnek. Sok esetben a csatornák és a szennyvízelvezetők aktív jelenlévői. A csatornából felmászva a konyhában megjelenő és megtelepedő csótányok tényleges egészségügyi kockázatot és fertőzésveszélyt jelenthetnek.

Javaslatunk alapján a védekezést érdemes szakembernek végeznie, mert a házi készítésű irtószerektől könnyen kialakulhat rezisztencia és irtószerrel szembeni tolerancia.

Járványügyi jelentősége

Különböző kórokozók mechanikai vektora, közvetlen érintésükkor bőrkiütés jelentkezhet, ürülékük, váladékuk, kültakarójuk törmeléke allergiát válthat ki.

Szaporodásuk

Hazánkban évente 3-4 nemzedéke lehet. Sötétben illetve éjszaka keres táplálékot, elsősorban keményítő tartalmú élelmiszert, de bármilyen, növényi vagy állati eredetű táplálékot elfogyaszt, ezek hiányában pedig akár a papírt, textíliát is. Folyadékigénye jelentős. Trópusi rovarként, kedveli a 25-30°C hőmérsékletű helyeket. Szinte bármilyen felületen kitűnően mászik, gyorsan fut. Épületen belül bárhol előfordulhat, valamint a csatornahálózatban is lehet aktív jelenlévő.

Jogszabályi kötelezettség

a, az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi és oktatási intézményekben,

b, a szálláshelyeken,

c, az élelmiszerek és italok előállítására tárolására és szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken,

d, a piacokon és vásárcsarnokokban,

e, a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységekben gondoskodni kell.

Az EÜ törvény 39.§ –ban foglaltak szerint évente minimum két alakalommal irtószeres kezelést kell végezni.

Visszahívást kérek!