Darázs

Fókuszban az emberi élet védelme

Darázsirtás gyorsan és biztonságosan – Ne kockáztassa az életét. Gyakorlott, képzett munkatársaink, a biztonságot jelentik.

Röviden a darázsról

A társas redősszárnyú darazsak családokban élnek. Fajtól függően 100-200, de bizonyos esetekben több ezer rovar alkot egy ilyen kolóniát.

Különböző kasztok alakulnak ki: királynő, hímek és dolgozók. Egy fészekhez egy királynő tartozik. A fészek fajtól függően más-más alakú és elhelyezkedésű lehet. A papírszerű anyagból felépített fészek változatos helyeken pl. a talajban, növényeken, faodvakban, háztetők alatt, fa-, tégla- vagy kőrakások között is megtalálható. A család szaporodásával párhuzamosan fészkeiket bővítik.

Életmódjuk és táplálkozásuk

A darazsak elsősorban ragadozó életmódot folytatnak, táplálékuk között megtalálhatóak a rovarok, elhullott állatok vagy az emberek által asztalon hagyott vagy kidobott élelmiszerek. Előszeretettel dézsmálják meg az emberi táplálékot és italokat is. Fontos számukra, hogy élelmük magas tápértékű vagy magas fehérje tartalmú legyen. Általában könnyen támadnak meg embert és állatot, többször is képesek szúrni. Kizárólag a megtermékenyített anyák telelnek át, a kolónia többi tagja őszre elpusztul. Hazánkban az ember közvetlen közelében leggyakrabban a kecskedarázs, német darázs és a lódarázs fordul elő.

Veszély és védekezés

Szúrásuk fájdalmas, mérgük bénító hatású, arra hajlamosaknál allergiás tüneteket vált ki, kellő mennyiségben a szervezetbe jutva pedig halált is okozhat. A fájdalom 30 perctől néhány óráig, a viszketés akár napokig is tarthat. A szúrás el is fertőződhet. Az utóbbi években rendkívüli mértékben elszaporodtak a lódarazsak, melynek csípésének fájdalma sokszorosa a német vagy kecskedarázséhoz képest.

A darazsak a ház környékének legkülönbözőbb részén rakják fészküket, így például redőnytokban, gázóraszekrényben, padláson, nehezen megközelíthető helyeken, sőt a földben is előfordulhatnak, nem ritkán több ezres rajokban. A darázsirtás cseppet sem veszélytelen művelet, ezért javasoljuk, hogy azt mindenképpen bízza szakemberre. Tapasztalataink szerint, irtás közben gyakran előfordul, hogy az emberre támadnak!

Visszahívást kérek!