Rágcsálók

A rágcsálók fogai ne az Ön kárára kopjanak

Hatékony rágcsálóirtás – Szabaduljon meg az ártalmas kártevőktől. Mindegy, hogy egér vagy patkány, rágcsálásukból ne érje kár

Egerek:

Előfordulása és táplálkozása

Az egerek az ingatlanon belül és a szabadban bárhol megtalálhatóak.

Kedvelt táplálékai a növényi magvak és a különböző gabonafélék, de előszeretettel fogyaszt magas zsír- fehérje- és cukor tartalmú táplálékot is (pl. szalonna, csokoládé, vaj). A patkányoktól eltérően minimális a vízfogyasztásuk, különösen, ha a rendelkezésre álló táplálékok közt magas nedvesség tartalmú is van.

Fészkét a szabadban a talajban vagy valamilyen felhalmozott anyag között, épületekben pedig gyakran a falban, fal mellett alakítja ki. A fészket különböző anyagokkal béleli (pl. papír, textilszálak), alakja labdaszerű, átmérője jellemzően 10-15 cm.

Szaporodása

A párzást követő 19-21. napon általában 5-7 kölyök születik. Az újszülött egerek csupaszok, szemük zárt, de a fejlődésük nagyon gyors és az elválasztást követően 6-10 hetes korukra ivaréretté válnak. Jellemzően két szaporodási időszak különül el, egy tavasszal és egy ősszel, bár zárt térben folyamatosan szaporodik. Optimális körülmények esetén évente 3-4 (házakban akár 5) generáció is felnevelkedhet. Élettartama kb. 2-3 év.

Életmódja

Kíváncsiak, jól úsznak, ügyesen másznak, gyorsan futnak. Mivel csak olyan helyen telepszenek meg, ahol rendelkezésre áll megfelelő táplálék és búvóhely, a jellemző napi mozgáskörletük egy kb. 3-9 méter sugarú kör. Kutatások voltak már rá, hogy akár 1m2-en képes leélni az életét!

Gazdasági kártétele

Tevékenysége során jelentős károkat okozhat az elektromos vezetékekben, és eszközökben (pl. számítástechnikai eszközök) is. A magasfeszültséget biztosító kábelek, kábelcsatornák, vezetékek szigetelésének átrágásával, jobb esetben rövidzárlatot, rosszabb esetben tüzet is okozhatnak.

Járványügyi jelentősége

A fertőző agyhártyagyulladást és a salmonellosist közvetítheti emberre!

Patkányok:

Életmódja

Szoros kapcsolatban él az emberrel. A településeken belül az épületekben illetve az épületek alatt, a pincékben, valamint a csatornahálózatban és a kikötőkben fordul elő gyakran. Vidéken főként gazdasági épületekben és állattartó telepeken talál kedvező életfeltételeket. Gyakorlatilag bárhol megtelepedhet, ahol rendelkezésére áll a táplálék, az ivóvíz és a megfelelő búvóhely.

Gazdasági kártétele

A betont és a fémet kivéve, minden anyagot megrágnak, megrongálnak! Az élelmiszert és a takarmányt fogyasztja és mindeközben szennyezi is azt. A termények tárolására szolgáló helyeket, göngyölegeket is károsítja. Nem csak a táplálék fogyasztás miatt rágnak, sokkal nagyobb veszély, hogy rágásuk folyamatos, mert az állandóan növekvő fogaikat így koptatják! Tevékenysége során jelentős károkat okozhat a víz- és szennyvízhálózatban, az elektromos és egyéb földalatti vezetékekben, valamint a gátakban és árvízi töltésekben.

Szaporodásuk

A megtermékenyítést követő 21-23. napon, általában 6-12 kölyök születik. Az újszülött patkányok csupaszok, szemük zárt, de a fejlődésük nagyon gyors. 2,5-3 hetes koruktól képesek szilárd táplálékot fogyasztani, 3-4 hetesen már teljesen önállók és 3 hónaposan ivarérettek. A nőstények 4-5 naponta fogadóképesek, és a szülést követő 1-2. napon ismét párosodhatnak. Jellemzően azonban két szaporodási időszak különül el, egy tavasszal és egy ősszel. Egy átlagos nősténynek évente 4-6 alomja lehet, és kb. 20 kölyköt nevelhet fel sikeresen. Élettartama maximum 3 év, de a szabadban élő populációkban jellemzően csak 18 hónap. Tanulékonyak, ügyesen másznak, gyorsan futnak és jól úsznak. A jellemző mozgáskörletük olyan helyen van, ahol a táplálék és az ivóvíz rendelkezésre áll, kb. 30-50 méter sugarú kör, de ennek a távolságnak a tízszeresét is bejárhatják éjszakánként.

Járványügyi jelentősége

A murintífuszt, a leptospirosist, a trichinellosist és a salmonellosist közvetíti az emberre. Harapásakor a sebbe különböző kórokozók kerülhetnek, amelyek emberi megbetegedést idézhetnek elő (patkányharapási láz).  A pestis terjesztésében elsősorban a házi patkánynak volt/van jelentős szerepe.

Visszahívást kérek!