Ágyi poloska

Nyugtalan éjszakák, bogarak az ágyban

Ágyi poloskairtás szakszerűen és hatékonyan – Nem javasoljuk házilag a poloskairtást

Felismerése

A felismerésük csípések és a hagyott nyomok alapján történhet. Pazarlóan táplálkozik, sokszor túlszívja magát vérrel és búvóhelyére visszatérése közben megemésztetlen vérfoltokat hagyva maga után.

Az ágyi poloskák „nagy rejtőzködő” rovarok, viszonylag nehéz őket észrevenni, pajzsra emlékeztető kinézetük hasi és háti irányban lapítottak, mely nagyban segíti a rejtőzködésben. Főként az ember közelében élősködő vérszívó. Szárnytalan, rozsdabarna színű, kifejlett állapotban 4-5 mm hosszúságúak.

Veszélye és a védekezés fontossága

Nyálmirigyének véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okoz. A fájdalmatlan szúrás az alvó embert legtöbbször a takaróval nem fedett testrészeken (pl. nyakon, vállon, felkaron, csukló-, könyök-, lábszár- és bokatájékon) éri. A csípést kis piros folt jelzi, a fájdalom és a viszketés csak órák múlva jelentkezik. Érzékeny személyeknél a csípés erős viszkető és égő érzést vált ki, és hólyagok is kialakulhatnak, csalánkiütés-szerű tünetek kíséretében. A viszketés és a vakarózás gátolja a pihenést, ennek következtében a nyugodt alvást, így fáradtságot, szellemi és fizikai leromlást okoz, valamint csökkenti az ember ellenálló- és munkaképességét. Ürülékének allergizáló hatása egyértelműen igazolt, a rovarok jellegzetes szaga pedig kifejezetten kellemetlen, zavaró lehet.

Javaslatunk alapján a védekezést érdemes szakembernek végeznie, mert a házi készítésű irtószerektől könnyen kialakulhat rezisztencia és irtószerrel szembeni tolerancia.

Táplálkozása

Jellemzően éjjel szívnak vért, de az éhes poloskák nappal is támadhatnak. A poloska az embert elsősorban hő, és szén-dioxid kibocsátása révén találja meg a fején található csápok segítségével.

Nappali fényviszonyok között, aktív jelenléte magas fertőzöttségre utal. A kifejlett példányok táplálkozás nélkül 4-6 hónapig is képesek életben maradni.

Szaporodása

Az ivarérett ágyi poloska első vérszívást követően, azonnal képes szaporodni. Naponta 3-5 petét rak le, azaz heti szinten 30-35 új vérszívóval is tovább nőhet a terület fertőzöttsége. Hőmérséklet nagy mértékben befolyásolja a szaporodásukat, melyre a szobahőmérséklet a legkedvezőbb.

Jogszabályi kötelezettség

Az ágyi poloskák megtelepedésük és elszaporodásuk megelőzése érdekében évente legalább 2 alkalommal irtószeres kezelést kell végezni a következő helyeken:

  1. szállodákban,
  2. üdülőkben,
  3. diákotthonokban,
  4. munkás- és tömegszállásokon,
  5. minden más olyan helyen, ahol a lakók gyakran cserélődnek.

Visszahívást kérek!